Stiri

Data: 2018-03-22

Dl Florin CETĂȚEANU, vicepreședinte ASPIR a participat joi, 22 martie, la evenimentul ,,A Climate Protection Municipality Masterplan for Romania? - German and Romanian Projects to Reduce CO2 Emissions” organizat de Ambasada Republicii Germania la Bucuresti si asociatia Environ.Potrivit cercetatorilor de la Postdam Institute for Climate Impact Research, Dr. Matthias K.B. Ludeke si Dr. Fritz A. Reusswig, schimbarile climatice reprezinta o realitate care ne priveste pe toti, iar avertismentul transmis tarii noastre este ingrijorator: vremea va deveni tot mai instabila, temperatura medie va creste cu 4.5 grade in urmatorii ani, iar precipitatiile vor scadea cu 20%. Acest scenariu este inevitabil daca autoritatile nu vor lua masuri pentru reducerea poluarii si a emisiilor de dioxid de carbon.


In privinta masurilor recomandate de expertii participanti la eveniment, pe primul loc se afla realizarea unui master plan la nivel local in care sa fie cuprinse modalitatile prin care pot fi implementate masurile practice pentru combatarea schimbarilor climatice.Planul de actiuni ar trebui sa cuprinda solutii pentru crestererea eficientei energetice in institutiille publice si private si optimizarea traficului prin mijloace de transport ecofriendly: transport public eficient, piste de biciclete, sisteme bike/car sharing, autovehicule electrice, dar si investitii majore in educatie atat la nivelul copiilor, cat si al populatiei adulte.


Posibilitati de finantare pentru realizarea acestor masuri exista atat la nivel national prin programul DG Regio, cat si la nivel european prin programele Bancii Europene de Investitii, precum si asistenta si consultanta in vederea accesarii fondurilor prin companii private precum TUD Consulting.